vrijdag 26 januari 2018

013 in BLAUW

013
Na koorrepetitie op de fiets naar huis. Even uitwaaien en natuurlijk via de vaste route. Kanaleneiland, Leidsche Rijn, langs de Wall en de Haarrijnseplas.
Stukje langs het kanaal, langs de meeuwen. Ik weet dat het meeuwen zijn, maar durf ze haast niet in te voeren in waarneming.nl. Wat is het verschil tussen een zilvermeeuw, een kleine mantel meeuw of pontische meeuw, oja er is ook nog een geelpoot meeuw en is het 1e, 2e of 3e jaars of gewoon een adult.


Bij de Wall extra aandacht voor de vogels tussen het gras. Wanneer komen de patrijsjes weer in beeld ? Komen ze wel na al die bouwactiviteiten ?


Ik zie ze niet, wel een groep Roeken die druk aan het foerageren op het veld. Ook leuk om die weer te zien. Is ook een beetje hun vaste plek, alhoewel ze er niet altijd zijn als ik langs kom.
De camera was mee, dus wat plaatjes schieten voor op waarneming.nl. 


Dan zie ik een roek die druk bezig is om de grond om te spitten. Wat direct opvalt is een blauwe kleurring om zijn linker poot met het nummer 013.


Het voordeel van kleurringen is dat je op een simpele wijze, met een verrekijker of camera met een beetje zoom de gegevens kan aflezen en/of vastleggen en doorgeven aan de database. De ringer krijgt dan vanuit het systeem automatisch bericht waar en wanneer de vogel is gezien.
Overigens de cijfers van deze kleuring zijn zelfs met het blote oog te zien.
De aluminium ring is wel zichtbaar, maar niet eenvoudig afleesbaar. 


Ik schiet toch een aantal foto’s  om te kijken of ik uit de foto’s een ringnummer kan samenstellen en laat dit nu ook nog lukken.
Een Roek heeft een grotere ring (9.0 mm) dan een tjiftjaf (2.0 mm) en daardoor zijn de cijfers beter te zien, zeker op de computer.
De ring met het nummer is de kentekenplaat van de vogel en bestaat uit een aantal cijfers of een combinatie van letters en cijfers.
Alle Nederlandse ringen zijn naast een nummer, voorzien van de tekst Vogeltrekstation Arnhem Holland.
Onder de eerste letter van Vogeltrekstation, begint de eerste letter of cijfer van het ringnummer.


Echt nodig is het dit keer niet om de hele kentekenplaat af te lezen, het nummer 013 in blauw is al voldoende om de Roek terug te vinden in de database.


Als de ringer of ringplaats bekend is vul ik deze blog aan.  Dus kijk goed of de vogel naast een metalenring ook één of meer kleurringen draagt en geef het door.
Is zo’n ringetje wel nodig?
Door de terugmeldingen ontstaat een beeld van het leef-gedrag van de vogel.
Blijft de vogel zijn hele leven op dezelfde plaats ?
Gaat de vogel foerageren buiten zijn woonplaats ?
Trekt de vogel naar het zuiden in de winter ?
Wat gebeurd erbij verandering van leefomgeving ?
Hoe oud wordt de vogel ? etc…..




Deze Roek werd  in 2014 geringd op ruim 1 kilometer van de plaats waar hij nu zat.
Dus hij blijft aardig in de buurt en is zeker vier jaar oud.


1 opmerking:

  1. Hoi Huib,
    Wat ontzettend gaaf! Zo wil iedere ringer zijn geringde vogel wel teruggemeld zien!!! Super tot in details met mooie foto's erbij!
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen