woensdag 19 december 2012

Kleurrijk en statig

Pestvogel

Tussen de kerstconcerten door even naar buiten. In Nieuwegein zijn er Pestvogels gezien. Een prachtige vogel die in Noord-Rusland thuis hoort en tijdens de winter komt buurten in Nederland. Ik heb hem wel eens eerder gezien, zelfs in Maarssenbroek, maar een mooi plaatje schieten van deze vogel stond nog op mijn lijstje.
 
Bij aankomst op de op waarneming aangegeven locatie, staan al enkele vogelaars met van die grote lenzen. De vogels, drie stuks zijn net gevlogen. Na een omtrekkende beweging komen de vogels toch weer in beeld en laten zich goed op de foto zetten.

Algemeen
Doortrekker en wintergast, meestal in (zeer) klein aantal, soms in vrij groot aantal.
De broedgebieden van de pestvogel liggen rondom de noordpool in de boreale naaldbossen. In Europa herbergen Finland en Zweden de belangrijkste aantallen.

Pestvogels worden in Nederland vooral aangetroffen op besdragende struiken. Al met al een totaal andere omgeving dan de noordelijke sparrenbossen waar de pestvogel broedt.

Vanwege de rode, lakachtige vleugelveertjes noemen de Engelsen hem ‘Waxwing’ . Dat klinkt flatteuzer dan onze naam voor deze gast uit het noorden: pestvogel. Hij woont in de dichte taigabossen in Noord-Rusland en de bosrijke gebieden van Finland, Zweden en Noorwegen. In de winter eet hij bessen. In een slecht bessenjaar trekken de pestvogels naar het zuiden en zuidwesten. Dan komen deze prachtvogels bij ons eten van Gelderse roos of liguster. Soms zie je ze in geen jaren, en dan is er ineens weer een winter met een hele invasie aan pestvogels. Vroeger wist men met dit onverwachte optreden geen raad. De vogel werd daardoor symbool van allerlei onheil. Zo sprak men in het oude Griekenland van ‘vonkenvogel’, omdat de rode vleugelpuntjes – ook wel lakplaatjes genoemd - brand zouden stichten. Een Boheems schilderij uit ca. 1360 toont Madonna en het kindje Jezus met een pestvogel in zijn hand. Kort daarvoor werd de streek geteisterd door de pest. Mogelijk is toen de naam pestvogel ontstaan, en symboliseerde het schilderij de menselijke onmacht tegen de ziekte. Ook zouden pestvogels oorlog brengen. Toen in 1618 de Dertigjarige Oorlog uitbrak, verschenen er pestvogels op het strijdtoneel. Men noemde ze ‘Kriegsvögel’. Nu weten we beter en kunnen we er ons over verbazen hoe makkelijk ze te benaderen zijn. Dit laatste komt omdat ze in hun geboortestreken zelden een mens zien en dus ook geen enkele angst voor ons ontwikkeld hebben. Pestvogels zijn fraaie vogels om te zien. Zo groot als een spreeuw, rossig gekleurd en met een staartpunt die wel in okergele olieverf gedoopt lijkt te zijn. Bovendien hebben pestvogels een kuif waarmee ze stemmingen aan kunnen geven. Geagiteerde vogels zetten kuif en veren op, maar wanneer de vogel lekker in zijn veren zit en zich in groepsverband tegoed doet aan een bessenbonanza wil het kuifje ook nog wel eens opstaan. (bron: vogelbescherming.nl)

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met je mooie pestvogels tussen de bessen. Toch nog gelukt in 2012 ze weer te zien. Een mooi kerstplaatje! groet, Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He, deze had ik even gemist. Fijn dat je ze op de foto hebt en gelukkig hoefde je er ook niet zo heel ver voor te rijden.
    Fijne dagen en groet,

    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen